Dolly

Ontmoet Dolly!

Dolly is een prachtige berghond dame van 3,5 jaar oud en weegt 48,5 kg. Haar schofthoogte meet ongeveer 75 centimeter op de schoft.

Als toekomstig baasje van Dolly vorm je een team met haar. Zodra jullie elkaar door en door vertrouwen en elkaar leren kennen zal ze voor je door het vuur gaan. Je verwacht niks maar onderhandeld samen met haar en maakt van het leven een groot spel.

Ze houdt enorm veel van slapen. Vooral lekker buiten liggen doet ze graag. Ze geeft niks om het weer dus in de zomermaanden zul je haar toch handmatig van een beetje schaduw moeten voorzien. Maar ook binnenshuis kan ze heerlijk tegen je aan liggen op de bank of lekker in haar eigen mand.

Dolly vind het wandelen ook erg fijn. Het liefste in de bossen en andere natuur waar ze heerlijk kan snuffelen en scharrelen aan de lijn . Dolly en luisteren gaan niet zo goed samen. Ze is erg zelfstandig en maakt haar keuzes uitsluitend zelf. Daardoor kan zij niet loslopen. Aan de lijn blijft ze netjes bij je en trekt niet. Zowel binnen als buitenshuis is ze waaks. Ze slaat echter pas aan als er in haar ogen gevaar dreigt. Ze is erg beschermend aangelegd, visite kan dus niet zomaar onaangekondigd binnen lopen. Maar als jij als baasje van Dolly duidelijk maakt dat de visite welkom is, zal Dolly ze ook verwelkomen.

Kennis en ervaring met berghonden is een harde eis. Hieronder wat algemene informatie.  Dolly is geen hond voor onervaren mensen en in een situatie met kinderen ook niet vertrouwd.  Het beste past ze in een stabiele rustige situatie zonder kinderen en met veel ruimte. De omheining moet in orde zijn en minstens 1.80 of hoger. Dolly is sociaal naar honden en katten en kan hier prima mee samen leven. Als je buitenshuis een hond passeert kan ze wisselend reageren. Hierbij is het belangrijk dat je haar goed begeleid en haar duidelijk maakt dat het goed is en ze niets hoeft te doen.

De Berghond, een type hond apart

Veel van deze honden spreken mensen erg aan dankzij hun uiterlijk dat doet denken aan enorme knuffelberen, maar hun zelfstandige, waakse en bovenal beschermende aard maakt dat dit zeker niet honden voor iedereen zijn. In het Engels staan ze bekend als livestock guardian dogs, wat hun oorspronkelijke taak duidelijk maakt, namelijk het beschermen van vee.

De term ‘berghond’ is eigenlijk misleidend, want deze honden komen niet alleen in bergachtig gebied voor. Dit zijn grote imposante honden die zich goed kunnen redden in nagenoeg alle weersomstandigheden. Ze onderscheiden zich van andere honden door hun sterke wil en grote intelligentie, waardoor ze in staat zijn zonder tussenkomst van de mens hun eigen beslissingen kunnen maken.

Alhoewel er per ras verschillen in het karakter zijn en ook binnen de rassen zelf verschillen voorkomen, mag er één ding duidelijk zijn: de essentie van alle rassen ligt in hun beschermende aard. Deze eigenschap mag niet onderschat worden omdat het een integraal deel is van de hond. Het waken hoeft de hond niet aangeleerd te worden, dit doen ze uit zichzelf. De honden zijn van nature vaak niet sociaal naar onbekende mensen toe, soms zelfs ronduit vijandig. De honden horen rustig en evenwichtig te zijn met een goed inschattingsvermogen van goed en kwaad.

Een berghond is vaak niet waaks in de zin dat hij veel en onnodig blaft. In plaats daarvan observeert hij de omgeving en houdt alles nauwlettend in de gaten, liefst vanaf een plek waar hij de omgeving kan overzien. Als de hond een potentieel gevaar opmerkt, zal hij waarschuwen. Een berghond is van nature niet aanvallend, maar verdedigend. Wordt de waarschuwing genegeerd, dan gaat de hond verder. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen. De meeste berghonden zijn nogal dominant van aard en niet snel geïntimideerd. Daardoor kan een confrontatie hard tegen hard gaan waarbij de berghond niet snel het onderspit zal delven.

Slaafs is de berghond totaal niet. Een berghond zal alleen een oefening uitvoeren als zij het nut ervan inzien. De grote mate van zelfstandigheid en gebrek aan een zogenaamde will to please is te danken aan hun oorspronkelijke taak als kuddebewaker.

Het spreekt voor zich dat de beschermende aard van een berghond in banen geleid moet worden. Deze taak rust bij de eigenaar, die zich goed hoort voor te lichten over het karakter van het betreffende ras. Een berghond zal zich waarschijnlijk nooit uitgesproken blij en enthousiast naar vreemden toe gedragen, maar het is belangrijk dat de hond leert dat vreemde mensen niet perse een gevaar opleveren. De socialisatie van deze honden houdt niet op na een paar maanden, het duurt een heel hondenleven lang.

Berghonden reageren in de regel slecht op een harde opvoeding. Ze eisen een respectvolle en rechtvaardige behandeling. Gebeurt dit niet, dan keert de hond zich tegen de betreffende persoon, zelfs als dit de eigenaar is. Een berghond is ontzettend loyaal en zou zijn leven geven voor zijn baas, maar deze moet dat wel verdienen. Bij de opvoeding van een berghond is de spreekwoordelijke ijzeren vuist in een fluwelen handschoen van toepassing. Strikt en consequent, maar liefdevol en eerlijk.

Deze honden worden niet geregeerd, ze zijn geen slaaf. In plaats daarvan zijn het partners die graag met en voor je werken, mits ze op een eerlijke manier behandelt worden. Een opvoeding gebaseerd op fysieke overheersing slaat de plank volledig mis. Als het op kracht aankomt, wint geen mens het van een berghond. Het gaat allemaal om mentaal overwicht. Deze honden zijn intelligent en onthouden dingen snel, waarna ze het ook een hele lange tijd onthouden. Een berghond vergeet nooit, wordt er wel gezegd. Een oefening of commando hebben ze dan ook vrij snel door, maar of ze de zin ervan inzien is een tweede.

Heropvoeding van een berghond is lastig, want ze zijn enorm zelfstandig en als ze het vertrouwen in de mens eenmaal kwijt zijn, is het moeilijk om deze te herwinnen. Het is dus essentieel om een hond van dit kaliber op een juiste manier op te voeden.

Heeft u interesse in Dolly lees dan eerst even ons document ‘informatie adoptieprocedure’ en vul dan vervolgens ons pre adoptieformulier voor Dolly in. Deze zijn hieronder te downloaden. Het pre adoptieformulier zien we dan vervolgens graag ingevuld in onze mail: dogsoaj@gmail.com

%d bloggers liken dit: